Besparen

Energieprijzen vergelijken: zo doe je dat

Is jouw energiecontract te duur? Het is verstandig om minstens één keer per jaar energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Overstappen naar een nieuw energiecontract kan veel voordeel opleveren. Vergelijk energieprijzen in 2024 en ga voor de goedkoopste aanbieder.

Wat je moet weten over energiecontracten

Een energiecontract zit soms ingewikkeld in elkaar. Hoe zit het met de looptijd, de opzegtermijn en verborgen kosten? Waaruit zijn de energieprijzen opgebouwd?

Met een vast contract heb je zekerheid omtrent de energieprijzen. Maar alleen gedurende de contractlooptijd. Een variabel contract is flexibel waarbij prijzen fluctueren.

Elk energiecontract heeft de (beruchte) kleine lettertjes. Hier vind je meer over de looptijd, de opzegtermijn en eventuele opzegboete. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent, nog voordat je een nieuw contract afsluit.

Groene of grijze energie

Vergelijk energieprijzen in 2024 en kijk hierbij vooral naar de soort energie die de aanbieder levert. Gaat het om groene of grijze energie? Groene energie is afkomstig uit duurzame bronnen zoals windenergie, zonne-energie en kernenergie. Dit is beter voor het klimaat.

Grijze energie is niet duurzaam. Het wordt opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen, en die kunnen op den duur opraken. Bovendien komt bij opwekking CO2 vrij, de boosdoener van klimaatverandering. Tegenwoordig is groene energie niet duurder dan grijze energie. Kies niet alleen voor je portemonnee maar ook voor de toekomst van onze planeet.

Overstappen van energieleverancier werkt heel eenvoudig

Er is veel concurrentie op de energiemarkt. Hierdoor kun je met overstappen flink voordeliger uit zijn. Een gemiddeld gezin kan op jaarbasis tot wel € 500 besparen. Met een variabel contract kun je op elk moment overstappen. Heb je een vast contract, dan kan dit vanaf één tot twee maanden voordat je energiecontract afloopt.

Het is dus verstandig om zo snel mogelijk energieprijzen te vergelijken. Kijk niet alleen naar prijzen en welkomstaanbiedingen maar ook naar de voorwaarden, diensten en service.

Extra besparen met zonnepanelen

In 2024 betaal je 11 cent per kuub gas meer. Over stroom betaal je juist 2 cent per kilowatt minder. Dit heeft te maken met een verandering in de energiebelasting. De overheid wil stroomgebruik stimuleren. Probeer dus minder gas en in plaats hiervan meer stroom te gebruiken. Bijvoorbeeld je gasfornuis vervangen voor een elektrische kookplaat, en de gasgestookte verwarming in te ruilen voor elektrische verwarming. Of een warmtepomp, dit is altijd een goede investering.

Ga je meer stroom verbruiken? Denk dan eens aan zonnepanelen. Met de (gedeeltelijke) salderingsregeling breng je de energierekening fors omlaag. Maar ook buiten die regeling om, merk je dat je veel minder aan energiekosten kwijt bent.

Laat je nu al informeren over zonnepanelen. Gaslicht.com brengt aanbieders van zonnepanelen en consumenten met elkaar in contact, zodat je de juiste keuzes maakt.